Павел Яблочков и 'свещите на Яблочков'

Руският  електроинженер и изобретател Павел Яблочков е  роден в Саратов на  14 септември 1847 година.  Получи получилава образованието си в Санкйт петербург. През 1871 година той е назначен за директор на телеграфните лини

2011-09-14 00:00:28
Павел Яблочков и 'свещите на Яблочков'
Руският  електроинженер и изобретател Павел Яблочков е  роден в Саратов на  14 септември 1847 година.  Получи получилава образованието си в Санкйт петербург.

През 1871 година той е назначен за директор на телеграфните линии между Москва и Курск, но през 1875 година  се  оттегля от този пост, за да се посвети на изследователска дейност върху електическо осветление чрез дъгови лампи, която той вече бил започнал.

През 1876 година Яблочков отива в Париж  и до края на  годината той вече е изобретил прочутите „свещи на Яблочков“.  Заниманията му в областта на електротехниката лежат в основата на изобретението му в областта на електрическото осветление, електрическите машини, галваничните елементи и акумулаторите. През 1876 година Яблочков получил патент за изобретяването на електрическа свещ – дъгова ъглова лампа с променлив ток. Като започнал от 1880-те години, Яблочков се занимавал с разработката и изпитанието на генератори на електрически ток – магнитодинамоелектрични машини, галванични елементи с алкален електролит и други електрически устройства.

Неговата система за осветление станала много популярна, но нейното място било постепенно изместено и повече не се използва.

Яблочков прави  много  електрически изобретения, но умира в бедност в Русия на 31 март 1894 г.

Идеята за трансформатора е дадена и използвана за пръв път през 1876 г. от него във връзка с необходимостта от „делене на светлината“ при употребата на неговите „свещи на Яблочков“. Трансформаторът на Яблочков наподобява индукционна бобина.
Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия